Grzane wino w Wiedniu – spraw sobie prezent i jedź tam w grudniu

Wiedeń był stolicą olbrzymiego cesarstwa Habsurgów, a ślady dawnej potęgi są w nim widoczne do dzisiaj. Jest to jedno z najpiękniejszych miast w Europie i prawdziwa skarbnica dzieł sztuki. Wygląda pięknie przez cały rok, ale szczególny urok ma w grudniu. Warto się tam wybrać i spróbować pysznego grzanego wina.

Co warto zobaczyć w Wiedniu?

Centralnym punktem śródmieścia jest Stephanplatz z imponującą katedrą św. Szczepana, częściej nazywaną imieniem św. Stefana. Niedaleko mieści się inne ciekawe miejsce, Mozarthaus, muzeum poświęcone rodzinie Mozartów. Zabytkiem związanym z postacią kompozytora jest również warta zobaczenia Opera Wiedeńska. Największe wrażanie robię jednak wiedeńskie pałace, właściwie zamki. Monumentalne budowle są pięknie utrzymane i zachwycają urodą. Otoczenie ogrodów i tras spacerowych pozwala przenieść się do Wiednia z czasów Habsburgów. Wiedeński Belweder i przepiękny pałac Schonbrunn oczarują każdego turystę. Żelaznym punktem na mapie atrakcji Wiednia jest także Hofburg, czyli cesarski pałac Habsburgów. Nie ma lepszego symbolu przeszłości Wiednia. Wielbiciele historii z pewnością będą zachwyceniu wizytą w Muzeum Leopoldów, gdzie znajdziemy eksponaty sztuki austriackiej.burgtheater in wien, wienblick

Co dobrego zjeść w Wiedniu?

Wiedeń ma długą tradycję kulinarną, a w Wiedniu jada się w Beisl, czyli w tradycyjnych knajpkach, do których Wiedeńczycy przychodzą, by zjeść i żeby się zabawić. Lokale te są rozrzucone po całym centrum Wiednia, serwują solidne porcje jedzenia, a do tego drinki. Poza sznyclem wiedeńskim, specjalnością w Wiedniu jest Tafelspitz, czyli porcja wołowiny gotowanej w rosole, podawana z pieczonymi ziemniakami, zielonym sosem cebulowym, szpinakiem i chrzanem z jabłkiem. Kulinarną atrakcją Wiednia jest także gęsta od papryki zupa gulaszowa. Taki obiad warto zakończyć deserem, na który podaje się strudel z jabłkami lub słynny tort Sachera, czyli ciemne czekoladowe ciasto przełożone dżemem morelowym.

A co z tym grzanym winem?

Glühwein i Punsch to najpopularniejsze zimowe napoje w Austrii. Na jarmarkach przedświątecznych można wypróbować przeróżnych smaków, i w pełni poczuć atmosferę nadchodzących świąt. Podaje się je w klimatycznych kubkach w kształcie buta. Glühwein (słowo pochodzi od niemieckich słów das Gewürz, czyli przyprawa i der Wein, czyli wino) to grzane wino z korzeniami (przyprawami), czyli grzaniec. Podstawą jest tu wino. Może być tak białe, jak i czerwone, ale grzaniec częściej robi się z tego drugiego, najczęściej słodkiego. Gotowe przyprawy do Glühwein można w Austrii kupić na targu i w sklepach.

Wiedeń zachwyca zawsze, ale zimowe sceneria dodaje mu niesamowitego uroku. Spacery po zaśnieżonym mieście będą jeszcze przyjemniejsze, gdy rozgrzeje nas lampka pysznego Glühwein.

You Might Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *